Onze naam
De Geode, een thuis voor mensen met een verstandelijke handicap
De Geode staat symbool voor de mensen die er wonen. We weten soms niet goed hoe we echt binnen kunnen komen bij mensen met een verstandelijke handicap. Maar als het ons lukt, dan ontmoeten we een mens, prachtig als een kristal, fonkelend van puurheid. Je kunt echter iemand je innerlijk pas laten zien als je goed in je vel zit. Dat geldt voor ieder mens, maar zeker ook voor iemand met een handicap. Daarom is het van groot belang dat de Geode voor haar bewoners een warm thuis is. In verband daarmee is de Geode ook een symbool voor het gebouw. Het moderne gebouw met zijn harde buitenkant van glas en staal en met de sfeervolle schitterende binnenkant. Een warme huiselijke sfeer gecreëerd door het interieur en bovenal de mensen, die er wonen en werken.
Maar, wat is een geode? Als je naar een geode kijkt, denk je misschien dat het om een gewoon stuk rots gaat. Niets is minder waar. Als je de tijd en energie neemt om binnenin de geode te kijken, dan is het duidelijk dat je te maken hebt met een bijzonder stuk steen, een “versteende gasbel”.
In een brochure van “De Oude Aarde” in Giethoorn vonden we de volgende heldere uitleg over het ontstaan van geodes.
Wat zijn geodes en hoe ontstaan ze?
Stel je eens voor dat je aan de rand van een vulkaankrater staat, vol met gloeiende en borrelende lava. Aan de bovenkant van die gloeiende brij zie je telkens gasbellen aan de oppervlakte kapot spatten. Miljoenen ronde gasbellen zijn van onder uit de krater op weg naar de oppervlakte. Maar dan……. dan gaat de lava stollen en dat begint uiteraard aan de bovenkant. (Net als warme pap die van het vuur wordt gehaald waar dan een vel op verschijnt). Alle gasbellen die nog onderweg zijn, kunnen hierdoor niet meer ontsnappen en hangen met tienduizenden tegen dat plafond van die steenkorst. De gasbellen “verstarren” als het ware en worden ingekapseld. In de Mexicaanse streek Chihuahua heeft men een 80 miljoen jaar oude “lava-put” ontdekt waar men deze verstarde gasbellen delft.
Hoe vormen zich de kristallen binnenin?
Door de gigantische hitte binnen in de bol, wervelen atomen en moleculen razendsnel in het rond. Als de lava langzaam afkoelt, gaan zij zich weer oplijnen volgens de wetten der natuur (dit heet kristallisatie). Kiezelzuur heeft de gewoonte tijdens het afkoelingsproces alle holtes en spleten op te zoeken en dus ook in de gasholtes te vloeien. In de loop van miljoenen jaren wordt de lava, die deze bollen omringt, door erosie aangetast en kan men deze “versteende gasbellen” delven.
Wat kan er in zitten?
Niemand kan van de buitenkant zien wat er binnenin zit. Pas nadat de geode met een speciale tang gekraakt is, wordt de inhoud zichtbaar. De schoonheid van mooie gekleurde agaat of flonkerende kristallen, laat je weer eens het grote wonder van de natuur zien!
(Kijk ook op: www.deoudeaarde.nl)